CSERÉPEDÉNYEK a múltból, a jelenbe

CSERÉPEDÉNYEK a múltból, a jelenbe

Első hallásra azonnal elvetjük a főzés ötletét a CSERÉPEDÉNYBEN.

Azonban gondoljuk csak át azt, hogy miért is használták ezeket az edényeket főzésre a nagymamáink vagy a dédnagymamáink? A válasz nagyon egyszerű. Sokkal Ízletesebb a Cserépedényekben készült étel. Sokkal egészségesebb. Széleskörű használhatóság, hiszen főzhetünk benne hagyományos pörköltet, levest vagy akár sülteket is a körettel együtt. Visszakaphatjuk a hagyományos ízeket és mindezt egyszerű és gyors előkészítéssel. A receptjeinket itt megtalálod.

SÜTŐTÁL, RÓMAI TÁL, PATAKI TÁL, CSERÉPEDÉNY?

MÁZAS VAGY NEM MÁZAS?

A cserépedény az emberiség első edényének tekinthető. Már a római ásatások során is találtak cserép maradványokat, amelyek egykor edények lehettek.

A pataki tál és a római tál között gyakorlatilag nincs nagy különbség. Talán az a különbség említhető meg, hogy a pataki tál alja mázas. Minden esetre mind a pataki, mind pedig a római tálat elő kell készíteni a főzéshez. Az első használat előtt kb két órát, míg a további használatok előtt egy órát szükséges vízben áztatni azért, hogy az agyag pólusai megszívják magukat vízzel, ez által a tálban készült ételek omlósak és finomak lesznek

A mázas edényeket nem kell beáztatni sütés előtt, a máztalan edényeket viszont nagyon fontos, hogy sütés előtt beáztassuk!

 

HOGYAN HASZNÁLJUK A KERÁMIA EDÉNYEKET?

Fontos tudni, hogy a kerámia edényeket nem szabad kitenni nagy és hirtelen hőingadozásnak. Olyan ételek készítésére használjuk, amelyek sütési hőmérséklete nem haladja meg a 200 fokot. Nyílt lángon ne, csak SÜTŐBEN használjuk.

Miután fokozatosan felmelegítjük a sütőt, már csak akkor kell újból foglalkozni az étellel, amikor már elkészült, megpuhultak a hozzávalók. Nagy előnye, hogy egyszerre nagyobb adagot is főzhetünk.

natúr, máztalan cserépedényeket legalább fél de akár egy-két órára is be kell áztatni sütés előtt azért, hogy jól meg tudja szívni magát vízzel és ezáltal tudja biztosítani a megfelelő közeget az ételünknek, emellett ha beáztatjuk növeljük az edényünk élettartamát, hiszen nem repednek meg a hirtelen keletkező nagy hőtől.

mázas cserépedényeket nem szükséges beáztatni használat előtt, de érdemes a sütőt fokozatosan melegíteni ezzel is védve az edény állapotát. Emellett tisztítása is könnyebb, a szennyeződés, zsiradék nem tud beszívódni a tál pórusaiba.

Készülhet az ilyen edényekben csülök, töltött és rakott zöldségek, töltött káposzta, főtt lecsó, paprikás krumpli, babgulyás, gulyásleves. A húsok közül még az általában szárazabb szárnyasokat és vadhúsokat is puhára készíthetjük el. 

Amikor elkészült az étel a sütőből kivéve egy fa vágódeszkára helyezzük az edényt, ezzel biztosítjuk a fokozatos lehűlést. Semmiképpen se tegyük hideg felületre, ne hűtsük hideg vízzel és télen ne vigyük ki a hideg levegőre sem.

 

A KERÁMIA EDÉNYEKBE KÉSZÜLT ÉTELEK EGÉSZSÉGESEBBEK, irány a REFORMKONYHA

Az ételünk a sütőben finoman megpárolódik, hozzáadott zsiradék nélkül is tökéletes ételeket készíthetünk.

Az egészséges életmód híveinek tökéletes választá akár egy római tál, vagy egy káposztafőző fazék, hiszen a zöldségek vitamintartalma sokkal kisebb arányban vész el, mint más elkészítési módoknál. A kevésbé zsíros szárnyasokat és a vadhúsokat is puha, omlós fogássá varázsolja.

Az ízvilág is teljesen más a hagyományos főzési technikához képest. A Cserépedényekben jobban megmaradnak az ízek, emellett a fűszerek is karakteresebb ízt kölcsönöznek az ételnek, jobban átjárják a húsokat és a zöldségeket a fedett edényben.

Egy római tál alkalmas húsok és köretek együttes sütésére de rakott ételek, mint a rakott kel vagy rakott krumpli de akár kenyeret is süthetünk benne.

káposztafőző edény leginkább töltött zöldségek számára alkalmas, mint a töltött káposzta vagy a töltött paprika. De egy jó kis marharagunál vagy pörköltnél is jól megállja a helyét.

sütőtál pedig biztos választás, ha egy kapros-túrós süteményt vagy egy gyümölcsös finomságot például almás pitét vagy akár rizsfelfújtat szeretnénk készíteni.

 

CSERÉPEDÉNYEK TISZTÍTÁSA

A máztalan edények tisztításához ne használjunk vegyszereket, csak meleg vizet, puha szivacsot, szódát és ecetet, mert a mesterséges anyagokat a pórusok beisszák. A mosogatás után langyos sütőbe célszerű kiszárítani edényünket.

A mázas edényeket tisztíthatjuk mosogatószerrel is, mosogatás után nem kell kiszárítani azokat.

Mosogatógépben ne tisztítsuk kerámia edényeinket, hiszen a 90 fokos mosogatás nagy hőingadozást jelent és rontja az edényünk minőségét – megrepedhetnek.

Ne használjunk karcolást, sérülést okozó eszközöket.

További Cserépedényeinkett megtalálja ITT

https://cserepedenyek.blog.hu/

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hasznos információk