Hozzávalók
- 1/2 kg sertéshús
- 1/2 kg marhahús
- 4 nagy fej hagyma
- 100 g rizs
- só, őrölt bors
- kakukkfű, szárított kapor, kevés pirospaprika
- 5 vagy 6 babérlevél
- 100 g sertésborda – füstölt
- 2 kg savanyú káposzta
- 10 levél savanyított fejeskáposzta
Elkészítés
A sertés és a marhahúst a hagymával együtt ledaráljuk, majd összekeverjük az előzőleg megmosott rizzsel, sóval, borssal, kaporral, kakukkfűvel. A Sarmalek-hez ecetes vagy friss káposztaleveleket használjunk!
A káposztaleveleket a középen lévő vastag érnél kettévágjuk és a vastag ereket eltávolítjuk, majd forrásban lévő, sós vízben leforrázzuk. A forrázás után villával kiszedjük egy tálba.
Az elkészített, befűszerezett darált húst elosztjuk egyenlő kis adagokra és a fél káposztalevelekre rakjuk. Egészen kicsi töltelékeket készítünk.
Az előkészítés után a Cserépedény aljára tetszőlegesen finomra vágott füstölt sertésborda kerül, majd rászórunk savanyú káposztát.
Ízlés szerint elrendezzük a sarmale-t, babérlevelet rakunk közéjük, és újra megszórjuk savanyú káposztával.
A töltelékek közé tehetünk további füstölt húst. Ezt addig folytatjuk, ameddig ¾-ig lesz az edényünk.
Adjunk hozzá annyi vizet, hogy éppen elfedje az előkészített ételt, majd fedjük le az edényt a fedővel, és óvatosan tegyük be a hideg sütőbe. Akkor kapcsoljuk be a sütőt (légkeverés), amikor már bent van az edény, így a Cserépedény együtt melegszik a sütővel.
180-200 fokon kb 2 órát sütjük.
Ha nem mázas edényben készítjük az ételt, akkor az edényt a használat előtt kb 1 órán keresztül be kell áztatni! Olvassd el a CSERÉPEDÉNYEK a múltból a jelenbe cikkünket is!