Sarmale, Erdélyi töltött káposzta kerámia edényben

Sarmale, Erdélyi töltött káposzta kerámia edényben
Erdélyban a Töltött káposztát Sarmale-nek hívják. Az elkészítése hasonló a hagyomámnyos magyaros töltött káposztához, azonban a mérete kisebb.

Hozzávalók

  • 1/2 kg sertéshús
  • 1/2 kg marhahús
  • 4 nagy fej hagyma
  • 100 g rizs
  • só, őrölt bors
  • kakukkfű, szárított kapor, kevés pirospaprika
  • 5 vagy 6 babérlevél
  • 100 g sertésborda – füstölt
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 10 levél savanyított fejeskáposzta

Elkészítés

A sertés és a marhahúst a hagymával együtt ledaráljuk, majd összekeverjük az előzőleg megmosott rizzsel, sóval, borssal, kaporral, kakukkfűvel. A Sarmalek-hez ecetes vagy friss káposztaleveleket használjunk!

A káposztaleveleket a középen lévő vastag érnél kettévágjuk és a vastag ereket eltávolítjuk, majd forrásban lévő, sós vízben leforrázzuk. A forrázás után villával kiszedjük egy tálba.

Az elkészített, befűszerezett darált húst elosztjuk egyenlő kis adagokra és a fél káposztalevelekre rakjuk. Egészen kicsi töltelékeket készítünk.

Az előkészítés után a Cserépedény aljára tetszőlegesen finomra vágott füstölt sertésborda kerül, majd rászórunk savanyú káposztát.

Ízlés szerint elrendezzük a sarmale-t, babérlevelet rakunk közéjük, és újra megszórjuk savanyú káposztával.

A töltelékek közé tehetünk további füstölt húst.  Ezt addig folytatjuk, ameddig ¾-ig lesz az edényünk.

Adjunk hozzá annyi vizet, hogy éppen elfedje az előkészített ételt, majd fedjük le az edényt a fedővel, és óvatosan tegyük be a hideg sütőbe. Akkor kapcsoljuk be a sütőt (légkeverés), amikor már bent van az edény, így a Cserépedény együtt melegszik a sütővel.

180-200 fokon kb 2 órát sütjük.

Ha nem mázas edényben készítjük az ételt, akkor az edényt a használat előtt kb 1 órán keresztül be kell áztatni! Olvassd el a CSERÉPEDÉNYEK a múltból a jelenbe cikkünket is!

Tartalomhoz tartozó címkék: Receptek

Kapcsolódó termékek

Mázas agyag káposztafőző fazék - (2,5 - 3,5 - 5,5 liter)

Raktáron
12.990 Ft